Cum îți trimiți jocurile de pe PC către TV, tabletă, smartphone sau alt PC
Jocurile nu trebuie să rămână doar pe un monitor conectat la un PC puternic în dormitor, cu NVIDIA GameStream le puteți trimite cu ușurință pe un alt sistem, pe Mac, tabletă, smartphone sau chiar și un TV, cu condiția ca acesta din urmă să ruleze Android TV.
Ne-am obișnuit să asociem ideea de streaming cu vizionarea de filme sau ascultarea de muzică de pe diverse servicii online. Cu cât viteza de internet sau chiar și viteza de care este capabilă rețeaua locală a mai crescut, tipul de conținut ce suportă streaming s-a diversificat semnificativ. Acum, companii precum Sony sau Microsoft vă oferă servicii de streaming pentru jocuri la calitate impresionantă. Până și interacțiunea de la distanță cu PC-ul de acasă prin intermediul Team Viewer este tot o formă de streaming.
Unul dintre cele mai interesante scenarii, din punctul meu de vedere și cel pe care îl voi detalia mai jos implică streamingul de jocuri. Cum îți poți trimite un flux video cu jocul tău preferat de pe PC pe un dispozitiv conectat la TV, pe o tabletă, un smartphone, un PC cu Linux și cam orice alt gadget cu un ecran? Partea cea mai interesantă a ecuației este însă că nu vorbim doar de jocuri văzute ca filme pe YouTube. Folosind NVIDIA GameStream vă puteți juca acele jocuri ca și cum ați fi în fața PC-ul care vi le servește. Puteți folosi controller-ul vostru preferat sau, în unele cazuri, chiar și un mouse și o tastatură. Secretul este doar să aveți o rețea puternică în casă.
Care sunt opțiunile pentru streaming de jocuri – NVIDIA GameStream vs Steam In-Home Streaming
La ora actuală există mai multe opțiuni când vine vorba de streaming. Cele mai bine construite și de actualitate sunt însă NVIDIA GameStream și Steam In-Home Streaming. Deși recomand soluția celor de la NVIDIA, datorită faptului că funcționează și pe tablete sau smartphone-uri cu Android, pe iPhone sau iPad, Steam In-Home Streaming s-ar putea să fie mai util în cazul vostru. Nativ, sistemul celor de la Valve vă permite să trimiteți jocuri de pe un PC cu Windows către un alt PC cu Windows, către un Mac, un sistem cu Linux, un Steam Machine sau dispozitiv Steam Link. Dacă unul dintre aceste scenarii se potrivește în cazul vostru, s-ar putea să vă surâdă mai bine. În orice caz, eu v-aș recomanda să le încercați pe amândouă în cazul în care întâmpinați probleme semnificative de performanță cu una dintre ele și sunteți convinși că nu rețeaua din casă este de vină.
Avantajul major al NVIDIA este că serviciul este implementat la nivel hardware în plăcile sale video și la nivel software în aplicația GeForce Experience, pe care fiecare posesor de placă video NVIDIA o are instalată. În plus, prin intermediul NVIDIA GameStream, cu condiția să aveți o conexiune la internet ultra rapidă, puteți face și Remote Streaming online, nu doar în rețeaua locală. Steam In-Home Streaming merge doar în casă, de aici și numele serviciului.
De unde începem – activarea NVIDIA GameStream pe PC
În primul rând trebuie să știți că, oficial, NVIDIA GameStream funcționează doar de la un PC către dispozitive NVIDIA Shield cu Android. Din fericire, există un software terț intitulat Moonlight ce trece peste această restricție și vă permite să faceți streaming de jocuri pe alte sisteme cu Windows, Mac-uri, PC-uri cu Linux, iPhone, iPad, orice aparate cu Android. Moonlight este îmbunătățit în permanență iar aplicațiile pentru mobil se găsesc gratuit în Apple AppStore și Google Play. Pentru mai multe detalii despre dezvoltarea Moonlight puteți accesa website-ul oficial.
Dacă aveți o placă video NVIDIA pe desktop sau laptop, e foarte probabil să aveți deja utilitarul GeForce Experience necesar activării NVIDIA GameStream. Dacă nu-l aveți, îl puteți descărca folosind acest link oficial. După instalarea sa, îl veți putea accesa din meniul de Start, deși s-ar putea să apară și în taskbar lângă ceas. Când aveți fereastra pe ecran, accesați meniul Preferences din dreapta sus, faceți click pe SHIELD în stânga și bifați “Allow this PC to stream games to SHIELD devices”. Dacă nu puteți bifa această opțiune sau lipsește cu desăvârșire este din cauza faptului că aveți un sistem prea vechi sau prea slab și nu suportă streaming-ul de jocuri. Dacă aveți un PC din ultimii doi-trei ani, nu ar trebui să fie o problemă.
După ce vă împerecheați dispozitivul ce rulează Moonlight cu PC-ul, veți putea rula jocuri din lista de la secțiunea SHIELD din preferences. Este important să rețineți că este foarte probabil ca GeForce Experience să nu vă recunoască toate jocurile pe care le aveți pe computer și atunci veți fi nevoiți să le adăugați manual în listă. Ca fapt divers, orice altă aplicație poate fi adăugată aici, nu trebuie să fie neapărat joc. Dacă vreți să interacționați cu desktop-ul vostru pe iPad de exemplu, prin intermediul Moonlight, adăugați în listă ,,mstsc.exe” din C:\Widnows\System32. Vă veți da seama că ați procedat corect pentru în dreptul numelui acelui program în GeForce Experience va apărea Microsoft Windows Operating System.
Pentru a primi notificări în cazul în care un dispozitiv cu Moonlight încearcă să se conecteze la PC-ul vostru, porniți NVIDIA Control Panel. O găsiți fie în meniul de start, fie cu click dreapta pe desktop. Din meniul Desktop din partea de sus a ferestrei asigurați-vă că este bifat Show Notification Tray. Această bifă vă va oferi și o cale mai rapidă de a ajunge la această fereastră prin intermediul unei icoane din taskbar, lângă ceas în dreapta jos a desktopului.
Partea a doua a ecuației – instalarea Moonlight
Dacă ați făcut tot ce trebuie pe PC, rămâne instalarea și configurarea Moonlight. Primul pas implică instalarea aplicației client pentru dispozitivul vostru. Pentru acest pas, accesați moonlight-stream.com. și navigați până în partea de jos a paginii. Acolo veți găsi utilitarul necesar pentru Windows, Mac, Linux, Android, Amazon Kindle Fire, iPhone, iPad, iPod Touch, Raspberry Pi și, nu în ultimul rând, Samsung Gear VR prin intermediul Stream Theater.
La prima rulare a utilitarului, dacă vă aflați în aceeași rețea locală, Moonlight ar trebui să își dea seama că există un PC cu NVIDIA GameStream activat și să vă permită să-l alegeți dintr-o listă. Dacă acest lucru nu se întâmpl, poate să fie din cauza unui firewall sau a altor parametrii de securitate activați pe PC. Atunci, sunteți nevoiți să introduceți manual IP-ul sistemului vostru, de forma 192.168.1.x, 192.168.2.x, 192.168.10.x, etc. Dacă nu-l știți, mergeți înapoi la PC, apăsați pe Windows + R, în fereastra de Run tastați CMD și confirmați comanda cu Enter. În noua fereastră de Command Prompt pe care o aveți pe ecran tastați ipconfig urmat de Enter. Imediat veți vedea IP-ul vostru afișat.
După ce ați lămurit partea cu IP-ul, apăsați butonul Pair. Atunci vă va fi afișat un cod PIN pe care trebuie să-l introduceți pe PC-ul ce vă va servi jocurile. Imediat după apăsarea butonului Pair ar trebui să întâmpinați o fereastră precum cea de mai sus. Tastați în căsuța de text codul PIN și apăsați pe butonul verde marcat Connect.
NVIDIA GameStream – partea de divertisment
După ce ați parcurs pașii de mai sus, vă puteți juca cu ușurință jocurile din lista văzută în GeForce Experience. Ca instrumente de gaming, un controller de Xbox este ideal, dar cu un pic de efort puteți folosi și unul de PlayStation. Nu vă oprește nimeni să folosiți și o varietate foarte mare de multe alte controllere cu fir sau Bluetooth, în funcție de dispozitivul pe care rulați Moonlight. Un mouse și o tastatură, de exemplu, sunt alternative perfecte în foarte multe circumstanțe, chiar și pe tablete cu Android sau iOS. De asemenea, în cazul iPad-urilor, iPhone-urilor sau a telefoanelor și tabletelor cu Android, controalele virtuale afișate pe ecran s-ar putea să fie suficiente uneori. Dacă aveți dileme vizavi de scenariu vostru particular, există un Wiki pentru Moonlight cu foarte multe articole care s-ar putea să vă fie de folos. Poate fi accesat aici.
Merge, dar nu foarte bine
Cum am spus și mai sus, NVIDIA GameStream și orice altă soluție de streaming pentru jocuri este destul de pretențioasă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, aveți nevoie de un sistem sursă performant care poate juca jocul dorit de voi cu detalii grafice înalte. Astfel, vă asigurați că, deși voi îl vedeți pe telefon, PC-ul este suficient de capabil încât să facă față procesului. O rețea locală rapidă ce are la bază un router modern, preferabil cu 802.11ac este o altă recomandare care s-ar putea să vă facă viața mai ușoară. Nu în ultimul rând, problema ar putea fi legată de performanța dispozitivului cu care faceți streaming. Un iPhone sau un Android de acum 2-3 ani s-ar putea să nu fie instrumentul ideal pentru astfel de scenarii. Ideal ar fi să experimentați mai multe scenarii, de pe mai multe aparate și veți înțelege cine este de vină.